Prahan taksit

Se on yleinen varoitus monissa matkailuoppaissa ja TV-dokumenteissa, että Prahan taksinkuljettajat ovat häikäilemättömiä ja haluavat repiä sinut pois kaikissa olosuhteissa.

Onneksi ylilatausongelma on parantunut paljon 1990-luvulta lähtien. Erityinen taksipoliisiryhmä on perustettu keskittymään tähän ongelmaan ja palauttamaan luottamus Prahan taksinkuljettajiin. Nykyään taksihuijaukset Prahassa ovat harvinaisempia. Siitä huolimatta monet taksinkuljettajat käyttävät muita käytäntöjä nostaakseen hintoja laillisesti, esimerkiksi käyttämällä pidempiä reittejä, laskuttamalla hinnat euroissa Tšekin kruunujen sijaan ja hyödyntämällä omia valuuttakurssejaan.

Ongelma on tuttu myös paikallisten keskuudessa, eivätkä he ota julkisia takseja lentokentältä tai rautatieasemalta, koska luottamus Prahan taksinkuljettajiin on lähes nolla. He varasivat aina luotettavan kuljetuksen taksiyritykseltä tai varasivat yksityisauton sovelluksella.

Suurin osa vierailijoista ei viipyisi Prahassa tarpeeksi kauan oppiakseen, kuinka olla maksamatta ylihintaa. Useimmat heistä oppivat virheistä tai vertaavat hintoja muihin pääkaupunkeihin, kuten Lontooseen tai Pariisiin, joissa hinnat ovat paljon korkeammat, eivätkä edes huomaa, että heitä on huijattu. Onneksi Prague Airport Transfers on täällä auttamassa tekemään kuljetuksestasi huolettoman taatun kiinteän hinnan.

Prahan pormestarilla on ollut mahdollisuus itse todeta, ovatko monet kaupungin taksinkuljettajat, jotka repivät pahaa-aavistamattomia turisteja, totta

Pavel Bem esiintyy italialaisena vieraana väärennetyissä viiksissä ja aurinkolaseissa ja kutsui taksin lyhyelle matkalle - ja häneltä veloitettiin välittömästi noin 500 % ylihinta. Herra Bem sanoi olevansa järkyttynyt ongelman laajuudesta ja on vannonut tehostavansa taksinkuljettajia. Lehti keksi salaisen operaation Tšekin pääkaupungissa. Päivälehti Dnes - joka on kampanjoinut ylihinnoittelua vastaan - suostutteli herra Bemin värjäämään hiuksensa mustiksi, silittämään ne takaisin ja laittamaan viikset, vuohenpartan ja pari kalliita sävyjä naamiokseen.

Järkyttävä ylilataus

Kun pormestari oli pukeutunut "italialaisiksi", hän nappasi taksin 3 km:n (1,8 mailia) matkalta Prahan linnaan. Hän joutui taksiin, jossa oli takiloitu mittari, ja häneltä laskutettiin 26 euroa (18 puntaa; 34 dollaria) matkasta, jonka pitäisi normaalisti maksaa 4,3 euroa. "Naamioituneena sellaiseksi kuin olin, odotin varmasti, että minulta veloitetaan korkeampi hinta, mutta en niin törkeässä määrin", Bem sanoi. Ylihinnoittelusta kiinni jääneet kuljettajat saavat sakon tai voivat menettää ajokorttinsa. "Kuljettaja ansaitsee ankaran rangaistuksen - annan asian kaupungintalon viranomaisten käsiin." Hän lisäsi, että taksiauto voi saada jopa 33 000 euron (43 000 dollarin) sakon, ja hän on vaarassa menettää lupansa, jos hänet jää kiinni uusiin rikkomuksiin. Toisessa taksissa Bem näki hintansa nousevan 200 prosenttia, kun hän kysyi, voisiko hän maksaa euroissa korunan sijaan. Hän sanoi, että useammille kaupungintalon henkilökunnalle annettaisiin tehtäväksi etsiä salakuljettajia, jotka rikkovat sääntöjä. Prahan takseissa on säännellyt mittarit, mutta jotkut kuljettajat ovat asentaneet laitteita, jotka nostavat mittaria nostaakseen hintaa. Saksan kansanedustaja valitti viime vuonna, että häneltä oli peritty ylihinta vierailun aikana, kun taas useimmat paikalliset käyttävät vain hyvämaineisia minitaksikuljettajia, jotka on varattu puhelimitse. Viranomaiset pelkäävät, että kaupungin pahamaineiset taksit voivat saada osan niistä miljoonista Prahaan vuosittain tulvivista turisteista, mikä tuo arvokasta tuloa. Sillä välin herra Bemin neuvoja vierailijoille on sopia hinta ennen taksiin nousemista.

BBC:n kirjeenvaihtaja Prahassa sanoo, että tarinoita epärehellisistä taksinkuljettajista on tullut osa paikallista kansanperinnettä. Tarinat kuljettajista, jotka johdottavat matkustajan istuimet, saavat asiakkaat sähköiskun, jos he vastustavat hintaa. ( lähde BBC )

Lue lisää surullisista taksitarinoista täältä tai katso The Telegraphin vastaanottoviesti (tšekkiläinen toimittaja uhkasi nostaa kannen Prahan takseista, jotka "repäisit" turisteja)

Taksinkuljettajat ylihinnoittelevat matkasta Prahan lentokentältä - jopa 5000 CZK

Vuoden 2010 tammikuun puolivälistä lähtien Prahan poliisi on suorittanut satunnaisia tarkastuksia taksinkuljettajille lentokentällä. Helmikuun 23. päivään mennessä poliisi tarkasti 355 taksia ja määräsi sakkoja yhteensä 66 000 CZK. Lisäksi 50 kuljettajaa ilmoitettiin kunnanvirastolle, ja he ovat vaarassa menettää ajokorttinsa sääntörikkomusten vuoksi. Poliisi keskittyi lentokentän taksiin, koska matkustajat valittivat usein ylihinnoittelusta. Virallisen hinnaston mukaan taksimatkan Prahan keskustaan pitäisi maksaa noin 600 CZK, mutta jotkut korruptoituneet kuljettajat eivät uskaltaneet pyytää jopa 5000 CZK.

Ote Tšekin lehdistöstä, helmikuu 2010

Valitukset taksinkuljettajista

Toinen esimerkki vakavasta tilanteesta Prahan Ruzyněn lentokentällä on marraskuulta 2009, jolloin "laiton" taksinkuljettaja huijasi matkustajia, jotka olivat Prahan kaupungintalon peiteviranomaisia. Taksinkuljettaja laskutti heiltä 2 140 CZK 10 kilometrin matkasta Prahan Ruzyněn lentokentältä Hotel Diplomatille (noin viisi kertaa normaalihintaan verrattuna). Toinen yllätys ilmeni, kun poliisi halusi nähdä hänen ajokortinsa. Taksinkuljettaja ajoi ilman ajo-oikeutta, koska hänellä ei ollut ajo-oikeutta, ja hänet oli pidätetty samasta rikkomuksesta jo kerran aiemmin.

Lähde: Blesk-sanomalehti, marraskuu 2009

Taksimessupaikka

Vaikka Prahan taksipalveluihin liittyvät ongelmat koskevat enimmäkseen ulkomaalaisia, erityisesti turisteja, myös paikalliset joutuvat usein "ylihinnoittelun" kohteeksi. Týden-viikkolehden toimittajat olivat päättäneet tarkastaa Taksimessupaikaksi merkityn taksiaseman, joka on kaupungintalon puolesta taannut asiakkaille reilut hinnat jo kaksi vuotta. Todellinen tilanne on kuitenkin toinen, ja kaupungintalon vuosia turhaan jahtaamat "kullankaivajat" ovat joka tapauksessa käyneet taksimessupaikaksi merkityillä taksiasemilla. Toimittajat vahvistivat tämän, kun he kutsuivat taksin Taxi Fair Placen taksiasemalta. Auton ovessa oli hinta 99 CZK kilometriltä (lisämaksu 99 CZK koskee vain ohjaamoon nousemista). Lisäksi taksinkuljettajalla ei ollut ongelmia rikkoa määräystä (joka säätelee enimmäishinnaksi 28 CZK per kilometri). "En todellakaan välitä", vastasi taksinkuljettaja.

Lähde: Týden Magazine viikoittain, lokakuu 2009