5,5 tunnin retki
Theresienstadt - Puolen päivän matka Prahasta
Massiivinen Terezínin (Theresienstadt) linnoitus, jossa on yli 4 kilometriä muureja, oli alun perin sotilasvaruskunta ja linnoitus, jonka keisari Joseph II rakensi 1700-luvulla ja jota käytettiin suojana Preussin hyökkäystä vastaan. Toisen maailmansodan aikana natsit käyttivät Terezíniä Prahan Gestapon kauttakulkuleirina ja vankilana. Muista juutalaisten surullinen historia Ghettomuseossa, jonne lähetettiin yli 150 000 juutalaista, ja vaikka se ei ollutkaan tuhoamisleiri, sodan lopussa eloonjääneitä oli vain 17 247.
Yksityiset matkan tiedot
Hinta ei sisällä: Terezinin sisäänpääsymaksuja. Terezínin muistomerkin sisäänpääsymaksu on 160–210 CZK per henkilö, ja asiakkaan tulee maksaa se suoraan.
Hintaan sisältyy: Paluukuljetus Prahasta takaisin hotellillesi, odotusmaksu Terezínissä ja valinnainen ajo Terezínistä Litoměřiceen (3 km Terezínistä pohjoiseen). Litoměřice on hyvä paikka lounastaa (aukiolla on valikoima hyviä ruokapaikkoja), koska Terezínissä syöminen on hyvin rajallista.
Suositellaan: ryhmille, pariskunnille, opiskelijaryhmille, vanhuksille ja yksin matkustaville.
Matka-aika (yhteen suuntaan): n. 45-50 min.
Tietoa vierailijoille : Ghetto-museossa ja Pienlinnassa on kauppoja, joista on saatavilla luettavaa useilla kielillä.
Terezínin muistomerkki
Yli 150 000 miestä, naista ja lasta karkotettiin Terezíniin Tšekistä, Saksasta, Itävallasta, Alankomaista, Tanskasta, Slovakiasta ja Unkarista. 35 000 kuoli.
Voit nähdä vankien yhteiset huoneet, jotka ovat ehkä kahden auton autotallin kokoisia, joihin mahtui 25-30 henkilöä, ilman sähköä ja juoksevaa vettä – "eristyssellit" ovat riittävän suuria kahden hengen sänkyyn, ei liikaa. muu. Voit myös nähdä hautausmaan aivan linnoituksen ulkopuolella, jonne haudattiin tuhansia poliittisia vankeja. Sekä juutalainen museo, jossa on pysyvä näyttely geton historiasta, sekä dokumenttielokuvia ja saksalainen propagandaelokuva maailman yleisön huijaamiseksi.
Terezínistä tulee erittäin intensiivinen kokemus, ja siinä keskitytään kaikkeen, mitä olet nähnyt elokuvissa ja lukenut holokaustia käsittelevistä kirjoista. Se auttaa myös näkemään oman elämäsi tapahtumia uudesta näkökulmasta; Kun vierailet Prahassa, repi itsesi pois kauniista kaupungista viettääksesi päivän Terezinissä, emme saa koskaan unohtaa!
Leirin näkeminen
Kun olet päälinnoituksen sisällä, hämmästyt välittömästi sen ikävistä, tavallisista kaduista. Aivan keskusaukion tuntumassa sijaitsee Ghetto-museo, joka kertoo natsismin noususta ja elämästä leirissä. Englanninkielisiä pamfletteja, joissa kuvataan näyttelyitä, tarjotaan. Ohre-joen yli sijaitsevasta suuresta linnoituksesta on 10 minuutin kävelymatka pienelle linnoitukselle. Linnoituksen pääsisäänkäynnin edessä on Kansallinen hautausmaa, jonne joukkohaudoista kaivetut ruumiit haudattiin. Kun astut sisään pääportista, sen yläpuolella oleva kyltti ARBEIT MACHT FREI (Työ vapauttaa yhden) luo synkän sävyn. Voit kävellä vankilan kasarmin, teloitusalueen, työpajojen ja eristyssellien läpi.
Terezín toisen maailmansodan jälkeen
Saksan antautumisen jälkeen pientä linnoitusta käytettiin etnisten saksalaisten internointileirina. Ensimmäiset vangit saapuivat 10. toukokuuta 1945. 29. helmikuuta 1948 vapautettiin viimeiset saksalaiset vangit ja leiri suljettiin virallisesti. Toisaalta internoidut saksalaiset olivat entisiä natseja, kuten Heinrich Jöckel, Terezínin entinen komentaja ja muut SS-jäsenet. Toisaalta suuri joukko internoituja pidätettiin yksinkertaisesti heidän Saksan kansalaisuutensa vuoksi, joukossa nuoria 12-vuotiaita tai vanhuksia.
Leirin ensimmäisessä vaiheessa, joka kesti heinäkuuhun 1945 asti, kuolleisuus oli korkea sairauksien, aliravitsemuksen ja yksinkertaisten murhien vuoksi. Tuolloin leirin komentajana oli Stanislav Franc, joka oli ollut natsien leirin vankina vuodesta 1944. Häntä ohjasi koston henki ja hän sieti kaikenlaista vankien huonoa kohtelua vartijoiden taholta.
Heinäkuussa 1945 leiri siirtyi Tšekin sisäministeriön hallintaan. Uudeksi komentajaksi nimitettiin Otakar Kálal. Vuodesta 1946 lähtien vankeja siirrettiin vähitellen Saksaan ja Terezínistä tuli yhä enemmän saksalaisten pakkomuuttokeskus Tšekistä varsinaiseen Saksaan.
Pieni näyttely nykyään muistuttaa Terezínin historiasta saksalaisten internointileirinä.
Lidice
Lidice on pieni kylä lähellä Prahaa. Tämä paikka liittyy myös vuoden 1942 dramaattisiin tapahtumiin. Toukokuussa 1942 tšekkiläiset partisaanit tappoivat Terezínin juutalaisten keskitysleirin perustaneen saksalaisen suojelijan SS-Obergruppenfuhrer R. Heydrichin ja Gestapo alkoi metsästää heitä. Vaikka Lidicen kansalaisten osallistumisesta ei ollut riittävästi todisteita, natsit päättivät polttaa kylän maan tasalle. Miehet ammuttiin, naiset ja lapset vietiin keskitysleireille ja muutama lapsi annettiin saksalaisille perheille uudelleenkoulutukseen. Vieraat Lidicen muistomerkillä ja pienessä museossa ruusupuistossa tragedian tapahtumapaikalla.
Halutessasi voit yhdistää vierailun Terezíniin Lidicen muistomerkille. Ota yhteyttä saadaksesi hintatarjouksen.